Cele mai bune software-uri CAD gratuite pentru imprimare 3D în 2024

Cele mai bune software-uri CAD gratuite pentru imprimare 3D în 2024

Internetul nu se lasă mai prejos când vine vorba de opțiuni pentru software-uri CAD gratuite, însă nu toate conțin funcții pe care utilizatorii le vor găsi particular utile în imprimarea 3D.

Esențial pentru utilitatea sa este cât de ușor interacționează software-ul CAD cu procesul de imprimare 3D, în special capacitatea de a genera modele 3D, care pot fi salvate în format STL sau OBJ. Aceste formate sunt ușor convertite în instrucțiuni pentru imprimante 3D prin intermediul software-ului slicer, cum ar fi Cura.

Procesul de imprimare este, de asemenea, o caracteristică importantă, în special atunci când se produc sau se personalizează piese. Unele platforme de modelare scot modele care, în cele din urmă, vor trebui reparate înainte de imprimare.

 

Blender

Pentru mulți, Blender este apogeul software-ului de grafică pe computer 3D. Este considerat cel mai bun, nu doar pentru că este open source și gratuit, ci și datorită versatilității și utilizărilor profesionale.

Exemple ale unei fracțiuni din multitudinea de funcții pe care le oferă includ: modelare 3D, texturare, rigging, skinning, simulare de fum, simulare de particule, animație, randare și editare video. 

Datorită puterii și versatilității sale imense, Blender este cu siguranță mai mult decât capabil să producă modele pentru imprimarea 3D, dar curba sa de învățare este abruptă. Blender este considerat un instrument dificil de stăpânit, iar multitudinea de funcții îl pot face atât intimidant, cât și confuz pentru cei noi în CAD.

Asigurați-vă că activați suplimentul 3D Print Toolbox pentru a ajuta la îmbunătățirea imprimabilității 3D a rețelelor pe care le exportați. Acest instrument este inclus cu instalarea Blender și poate fi activat prin meniul Preferințe.

 • Nivel: Avansat-profesional
 • OS: Windows, MacOS, Linux
 • Tipul licenței: Gratuit de utilizat

   

  FreeCAD

  FreeCAD este un modelator CAD parametric gratuit și open-source, fiind un punct de plecare excelent pentru designerii și inginerii mecanici noi în lumea modelării 3D.

  Modelarea parametrică se referă la modul în care modelele 3D pot fi modificate în întregime doar ajustând elementele individuale și constrângerile. Este tehnica cea mai utilizată în software-urile CAD profesionale pentru lucrări de proiectare precise și exacte.

  FreeCAD se mândrește cu o varietate largă de bancuri de lucru pentru scopuri specifice, printre care se numără și imprimarea 3D, iar software-ul este capabil să importe și să exporte o mare varietate de formate de fișiere, inclusiv STL și OBJ. Alte formate potrivite pentru partajarea modelelor sunt, de asemenea, prezentate, cum ar fi STEP, IGES și DWG.

  Interfața utilizatorului este puțin prea greoaie pentru gustul nostru, dar este complet gratuit; orice creați în acest software, vă aparține pentru totdeauna, conform FreeCAD.

  • Nivel: Intermediar-expert
  • OS: Windows, MacOS, Linux
  • Tipul licenței: Gratuit de utilizat

   

  Fusion 360

  Dacă sunteți în căutare de un software CAD hardcore, care rămâne relativ ușor de învățat, dar vă oferă totuși flexibilitatea de a explora adâncimile profesionale, atunci Fusion 360 este alegerea potrivită pentru dvs. Acesta permite modelare parametrică, modelare liberă, modelare de suprafață și modelare de plasă și poate exporta STL-uri pentru imprimarea 3D.

  Fusion 360 este una dintre cele mai populare opțiuni CAD pentru pasionați, aducând instrumente și caracteristici comparabile cu soluții de nivel înalt precum SolidWorks.

  Deși software-ul este disponibil printr-o subscripție plătită pentru utilizatorii profesioniști, Autodesk oferă o versiune gratuită, cu funcții limitate, pentru uz personal, destinată exclusiv utilizării non-comerciale. Această licență pentru uz personal este valabilă timp de trei ani și, deși nu oferă întreaga suită de caracteristici, include aceleași instrumente de proiectare și modelare ca versiunile plătite.

  • Nivel: Intermediar-profesional
  • OS: Windows, MacOS
  • Tipul licenței: Gratuit pentru uzuri non-comerciale

   

  Solid Edge Community Edition

  Siemens are un prestigiu real când vine vorba de software CAD profesional și de înaltă calitate. NX primește multe laude din partea profesioniștilor din domeniul designului de produs din întreaga lume, dar acesta este în afara posibilităților pentru cei mai mulți oameni. Solid Edge, însă, nu este.

  Software-ul CAD strâns legat costă sute de dolari pe lună, dar din fericire există o versiune pe care Siemens o oferă gratuit.

  Această versiune este Solid Edge Community Edition, o ediție a Solid Edge exclusiv pentru creatori și pasionați și este dedicată exclusiv utilizării personale, ceea ce înseamnă că acest software CAD nu poate fi utilizat în scopuri comerciale.

  Siemens spune că această versiune este perfectă pentru uz personal, în ceea ce privește imprimarea 3D, deoarece firma pune foarte mult accent pe integrarea ușurinței de utilizare a fabricației aditive în software-ul său CAD, astfel încât să vă așteptați să puteți proiecta piese și asamblaje și să imprimați cu un minim de efort. Având în vedere recordul Siemens în livrarea unui software excelent și extrem de avansat, aceasta trebuie să fie una dintre cele mai bune opțiuni pentru software-ul CAD gratuit pentru imprimarea 3D - atât timp cât nu aveți nevoie de o licență comercială.

  • Nivel: Intermediar și peste
  • OS: Windows, Linux, MacOS
  • Tipul licenței: Gratuit, doar pentru uz personal; upgrade-urile plătite sunt disponibile

   

  DesignSpark Mechanical

  DesignSpark Mechanical este una dintre piesele de software mai avansate din această listă și poate fi descrisă cel mai bine ca un modelator direct hibrid, în principiu un modelator care permite și împingerea/tragerea pentru ajustări.

  Aceasta oferă un set de instrumente echivalent cu alte soluții CAD populare de pe piață și seamănă în anumite privințe cu AutoCAD, prezentându-se ca o alternativă potrivită și gratuită care poate fi familiară pentru unii. În varianta "Explorer" este complet gratuită și, deși există două nivele plătite deasupra acestuia, versiunea gratuită este tot ce avem nevoie pentru imprimarea 3D.

  DesignSpark însuși este o rețea semnificativă de ingineri, cu peste 1 milion de membri în comunitatea sa, iar organizația are un manifest care descrie modul în care dorește să ajute inginerii să construiască un viitor mai luminos pentru lume. Face parte din RS, un furnizor masiv de produse industriale și electronice, deci există sprijin de la foarte mari investitori pentru acest software.

  Lucrul cu formatele STEP și IGES necesită nivelele plătite, dar funcționalitățile de bază includ exportul modelelor în formatul STL, astfel încât versiunea gratuită este perfect adecvată pentru aplicațiile de imprimare 3D. De asemenea, este furnizată cu o bibliotecă extinsă de modele 3D, care include o mulțime de modele aprobate de producători, fără îndoială, datorită conexiunilor pe care oamenii din spatele acestui software sunt capabili să le mențină.

  • Nivel: Intermediar
  • OS: Windows
  • Tip de licență: Utilizare gratuită cu suplimente plătite

   

  Onshape

  

  Onshape este un program CAD profund și versatil care depășește proiectarea modelelor 3D. Autointitulată "platformă integrată pentru dezvoltarea produselor", permite modelarea parametrică, colaborarea în echipă și gestionarea datelor, dar punctul său forte este în domeniul tehnic și al pieselor de schimb.

  Acesta este unul dintre puținele platforme profesionale, care este complet bazată pe web. Onshape oferă o ofertă interesantă pentru pasionații și creatorii de hobby-uri: dacă ești dispus să-ți partajezi gratuit designurile printr-o licență Creative Commons, software-ul este gratuit (cu anumite limitări).

  Cu toate acestea, dacă vrei toate funcționalitățile noi strălucitoare menținând în același timp confidențialitatea designurilor tale, vei avea nevoie de versiunea completă plătită.

  • Nivel: Intermediar-profesional

  • OS: N/A (bazat pe browser)

  • Tipul de licență: Gratuit, dar designurile create sunt disponibile pentru oricine să le utilizeze


  Tinkercad

  Tinkercad este una dintre cele mai populare unelte educative de modelare 3D. Interfața sa și instrumentele oferite sunt prietenoase și ușor de utilizat, făcând procesul de proiectare 3D distractiv pentru copii, pasionați, educatori și mai ales pentru începători.

  În ceea ce privește imprimarea 3D, utilizatorii pot exporta obiectele proiectate în formatul STL sau OBJ. O altă caracteristică excelentă a Tinkercad este că este complet bazat pe browser, astfel încât nu există probleme de compatibilitate și cerințe minime de sistem.

  Platforma oferă o mulțime de resurse de învățare și proiecte, și este deosebit de utilă pentru cei care învață sau chiar predau modelarea 3D. Tinkercad găzduiește, de asemenea, o galerie de utilizatori unde pot fi vizualizate și chiar copiate pentru personalizare ulterioară modele 3D create de alți utilizatori.

  • Nivel: Începător
  • OS: N/A (bazat pe browser)
  • Tipul de licență: Gratuit de utilizat

   

  Vectary

  Unii utilizatori avansați de CAD ar putea să privească cu dispreț includerea Vectary pe această listă, deoarece este mai mult o unealtă pentru artiști decât un software serios de CAD. Cu toate acestea, Vectary este un program puternic bazat pe browser, care vă poate ajuta să realizați multe sarcini de proiectare.

  Vectary funcționează sub formă de hibrid. Programul se prezintă drept o "combinație de modelare pe plasă, modelare prin subdiviziune și design parametric". Deci, este un modelator parametric (în sensul că se pot crea forme pe baza parametrilor numerici și valorilor de dimensiune pe care le introduceți), dar este în mare parte concentrat pe arta digitală. Aceasta îi conferă o poziționare unică într-un teren de mijloc; nici măcar Blender nu are modelare parametrică nativă.

  Lipsește controlul manual necesar pentru piesele mecanice, dar include un instrument intuitiv de formare și modelare liberă. Include o bibliotecă pentru materiale, lumini, HDRI și modele/forme, eliminând necesitatea de a căuta active de fiecare dată. În nivelul gratuit, puteți stoca zece proiecte online și le puteți exporta ca fișiere OBJ sau STL, făcând acest lucru o alegere solidă pentru lucrul cu o imprimantă 3D, chiar dacă este puțin neobișnuit.

  • Nivel: Intermediar și peste
  • OS: N/A (bazat pe browser)
  • Tipul de licență: Gratuit de utilizat, upgrade-uri plătite disponibile

  Pentru mai multe detalii si comenzi, vă așteptam pe:

  3D DOT shop: https://3ddot.ro/ 

  Număr de telefon:  0722 321 673

  Adresa de email: info@3ddot.ro

  Înapoi la blog

  Scrieți un comentariu

  Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.